سنسور های حرکت و حضور افراد
مقدمه:
در سالیان نچندان دور و با گرم شدن زمین، بحران کم آبی به شدت جوامع بشری را تهدید می کند. در کنار این مسئله به طور کلی منابع انرژی نیز رو به کاهش است و این عوامل موجب نگرانی شده است . یکی از مهم ترین انرژی هایی که مورد استفاده بشر است و تقریبا در همه ی تجهیزات کاربرد دارد برق است. برای تولید برق پروسه طولانی طی می شود و صرفه جویی در این انرژی امری اجتناب ناپذیر است سنسورها جزء تجهیزاتی هستند که برای صرفه جویی در برق مورد استفاده قرار می گیرند.
سنسور حضورافراد
میزان حساسیت این سنسورها در حد تشخیص حرکت فرد نشسته ویا در حال کار می باشد. لذا برای کنترل روشنایی در فضاهای اداری مانند دفتر کار مناسب می باشد. از جمله مشخصات فنی مهم این حسگرها برد پوشش ، شکل و زاویه پوشش ،حداکثر قدرت سوئیچینگ (قطع و وصل) ، زمان و شدت روشنایی(لوکس) قابل تنظیم ، دمای کارکرد ، قابلیت کنترل دستی با ریموت کنترل ویا عدم وجود کنتاکت اضافی جهت کنترل موازی سایر سیستم ها مانند سیستم های سرمایش/گرمایش، روشنایی اضطراری یا سیستم های امنیتی می باشد.
سنسور حرکت افراد
همان طور که از اسم آن پیداست این سنسور توانایی تشخیص حرکت افراد را دارد و کاربرد اصلی آن بیشتر در راهرو ها، راه پله ها و پاگردها، پارکینگ ها، سرویس های بهداشتی و به طور کلی مکان هایی است که تردد مشهود در آن وجود دارد و حساسیت لازم را برای تشخیص افراد در زمانهای سکون ندارند. قیمت این سنسورها به مراتب پایین تر از سنسورهای حضور می باشد و دارای انواع بسیار متنوعی در بازار هستند.
تکنولوژی های سنسور حضورو حرکت
مادون قرمز(PIR)
امواج الکترومغناطیسی (Microwave)
فرا صوتی (Ultra-sonic)
حرارتی (Thermopile)
سنسورهای تشخیص حضور مادون قرمز PIR (تئوری عملکرد)
اساس کارکرد این سنسورها ، جذب انرژی منبع حرارتی مادون قرمز و لذا تشخیص حرکت آن منبع است. بدن انسان بطور طبیعی مقداری حرارت بصورت مادون قرمز از خود منتشر می سازد.لذا حرکت انسان در محدوده دید این حسگر موجب تشخیص می شود.
سنسورهای مافوق صوت ، اولتراسونیک Ultrasonic یا مایکرویو icrowave (تئوری عملکرد)
اساس کارکرد این حسگرها ، تشخیص حرکت (اعم از انسان ، حیوانات یا اشیاء بیجان) در اثر برخورد با امواج صوتی با فرکانس
بالا و تغییر شکل و فرکانس امواج برگشتی است . (پدیده دوپلر)
زاویه دید سنسور
سنسورها از نظر زاویه دید انواع متنوعی دارند متداول ترین آنها ۹۰ درجه و ۱۸۰ درجه برای کاربری دیواری و ۳۶۰ درجه برای کاربری سقفی می باشد و دامنه و نوع پوشش آنها نیز مطابق دیتا شیت هر محصول متقاوت است. در طراحی و جانمایی سنسورها، توجه به این نکات از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است چرا که بهترین سنسورها اگر در مکان مناسب نصب نشده باشند کارایی خود را تا حد زیادی از دست می دهند.
انواع کنترل
کنترل مستقل (Stand-alone)
در این شیوه کنترلی هر سنسور به طور مستقل (استند الون) کار می کند و به محض تشخیص حرکت فرمان روشن شدن را به روشنایی مرتبط ارسال می کند، تنظیم زمان تاخیر به صورت دستی روی سنسور انجام می شود و امکان کنترلی دیگری در این روش وجود ندارد. کاربری های این شیوه به راهرو و راه پله، سرویس بهداشتی و پارکینگ محدود می شود.
کنترل مرکزی و یکپارچه (Networked Control)
در این روش سنسورها در شبکه ای واقع شده و امکان انواع کنترل ها را برای کاربران فراهم می کنند. در این حالت علاوه بر مدیریت روشنایی می توان سنسور را به منظورهای دیگر از جمله دزدگیر نیز به کار برد. و زمانی که کاربر دزدگیر داخل خانه را فعال کرده باشد با تشخیص حرکت به جای روشن شدن چراغها، سیستم اعلام خطر فعال شده و اطلاع رسانی به پلیس و خود فرد به طور اتوماتیک انجام می شود. کنترل از راه دور و امکانات کنترلی مختلف، هوشمند سازی تجهیزات را امکان پذیر می سازد.
برخی از نظرات
Miri
جمعه 22 آوریل 2016متشکرم
0 0ارسال نظر